Awareness

Beknibbel niet op je gezondheid

Goede ventilatie is van vitaal belang om een comfortabele en gezonde binnenomgeving te handhaven, vooral in de winter. Stijgende energieprijzen maken het aantrekkelijker om te besparen op verwarmingskosten door minder te ventileren, maar dit kan tot serieuze problemen leiden, zoals luchtvervuiling, schimmelgroei en structurele schade aan het gebouw. Bovendien kunnen schadelijke stoffen in die binnenlucht, zoals gassen, fijnstof deeltjes en biologische verontreiniging ademhalingsproblemen en hoofdpijn veroorzaken en bestaande aandoeningen zoals astma of allergieën verergeren. U hoeft uw gezondheid niet te compromitteren om een paar euro op uw energierekening te besparen. Investeren in een ventilatie system met warmteterugwinnings (WTW) kan ventilatie aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd de energiekosten verlagen. Raadpleeg een professional om de beste oplossing te vinden voor uw budget en situatie, en te investeren in kwaliteitsventilatie die op de lange termijn geld bespaart.

Goede ventilatie is van vitaal belang om een comfortabele en gezonde binnenomgeving te handhaven, vooral in de winter. Stijgende energieprijzen maken het aantrekkelijker om te besparen op verwarmingskosten door minder te ventileren, maar dit kan tot serieuze problemen leiden, zoals luchtvervuiling, schimmelgroei en structurele schade aan het gebouw.

Hoe kostenbesparing uw gezondheid in gevaar kan brengen

Verontreinigende stoffen in de binnenlucht omvatten gassen en fijnstof deeltjes die van verschillende bronnen afkomstig zijn, waaronder bijvoorbeeld schoonmaakproducten, meubels, gasfornuizen en huisdieren. Wanneer ventilatie onvoldoende is, kunnen deze verontreinigende stoffen zich ophopen, wat leidt tot gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, hoofdpijn en oog-, neus- en keelirritatie1. Langdurige blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen binnenshuis is een risicofactor voor ernstigere gezondheidsproblemen zoals kanker, longziekten en hartziekten2. Verontreinigende stoffen kunnen ook bestaande aandoeningen zoals astma of allergieën verergeren3. Het is essentieel om goed te ventileren om de opbouw van deze verontreinigende stoffen binnenshuis te voorkomen.

Goede ventilatie kan ook helpen bij het voorkomen van de overdracht van virussen in de lucht4. Veel virussen verspreiden zich via kleine luchtdruppels en deeltjes die in de lucht hangen, waaronder COVID-195, influenza en verkoudheid. Deze ziekteverwekkers kunnen zich gemakkelijker ophopen en verspreiden in slecht geventileerde binnenruimtes.

Schimmel groeit ook gemakkelijker in slecht geventileerde ruimtes. Schimmel kan structurele schade aan een gebouw veroorzaken en schadelijke sporen in de lucht loslaten. Door een gebouw goed te ventileren, kunt u helpen om de vochtigheidsgraad te beheren en schimmelgroei te voorkomen.

Ventileer op de juiste wijze: Het belang van ventilatie met warmteterugwinning

Helaas zijn veel gebouwen niet goed geventileerd, vaak vanwege een gebrek aan inzicht in het belang van ventilatie en hoe dit op een efficiënte en kosteneffectieve manier kan worden gedaan. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het handhaven van een goede binnenluchtkwaliteit en het verminderen van het energieverbruik. Er zijn verschillende manieren om tijdens de winter op een kosteneffectieve manier te ventileren.

De beste optie om de ventilatie te verbeteren en tegelijkertijd de energiekosten te verlagen is om een ventilatie systeem met warmteterugwinning (WTW) te gebruiken. Ventilatie met WTW herstelt warmte van de muffe lucht die uit het gebouw wordt afgevoerd en gebruikt deze om de frisse lucht die in het gebouw wordt toegevoerd, voor te verwarmen. Dit kan helpen om de energie die nodig is voor verwarming te verminderen en tot aanzienlijke besparingen te leiden. Ventilatiesystemen met WTWbevatten ook luchtfilters om ervoor te zorgen dat de toegevoerde lucht vrij is van deeltjesverontreiniging.

Andere opties zijn afzuigventilatorenom vocht en verontreinigende stoffen te verwijderen of, bij gebreke daarvan, ramen en deuren te openen om frisse lucht binnen te laten. Het is belangrijk om alle opties te evalueren en de beste keuze te maken voor uw situatie en budget. Raadpleeg indien nodig een professional.

Goede ventilatie voor een goede gezondheid en grotere besparingen

Kortom, goede ventilatie is cruciaal voor het handhaven van een gezonde en comfortabele binnenomgeving, vooral in de winter. Ondanks stijgende energieprijzen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw huis of kantoor goed wordt geventileerd en dat de systemen regelmatig worden onderhouden om optimale prestaties te garanderen. Door een gebouw goed te ventileren, kunt u de gezondheid en het comfort van de bewoners verbeteren en structurele schade aan uw gebouw voorkomen, waardoor u op de lange termijn geld bespaart.

___________________________________________

[1] https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/introduction-indoor-air-quality

[2] https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/194704

[3] https://www.cdc.gov/asthma/triggers_indoor.html

[4] https://www.gov.uk/guidance/ventilation-to-reduce-the-spread-of-respiratory-infections-including-covid-19

[5] https://www.epa.gov/coronavirus/indoor-air-and-coronavirus-covid-19

 

Auteur

De heer Stijn Renneboog

Adjunct-secretaris-generaal
Eurovent