Awareness

Schone binnenlucht is gezond leven

Schone lucht is een onderdeel van gezond leven. We moeten meer aandacht schenken aan schone lucht in het dagelijks leven, omdat de lucht die we inademen net zoveel invloed heeft op onze gezondheid, productiviteit en welzijn als het voedsel dat we eten. We brengen 90 % van onze tijd binnenshuis door. Het is daarom tijd om schone, gezonde binnenlucht onderdeel te maken van onze dagelijkse gezondheidsoverwegingen. Ontdek waarom lucht een integraal onderdeel is van gezond leven hieronder.

Traditioneel, wanneer we het over gezond leven hebben, richten we ons voornamelijk op twee onderwerpen: gezonde voeding en lichamelijke activiteit.

De COVID-19-pandemie heeft ook schone lucht aan deze discussie toegevoegd. In huizen, appartementsgebouwen, kleuterscholen, scholen, ouderenzorg, kantoren, winkels, fitnesscentra, etc. willen we schone lucht hebben.

We brengen 90 % van onze tijd binnen door en we moeten dus geen slechte binnenluchtkwaliteit accepteren. Schone lucht is een onderdeel van gezond leven.

De discussie over schone lucht is niet langer alleen een discussie over de werkomgeving in fabrieken. Het thema is toegevoegd aan de agenda voor gezond leven in het algemeen.

Gedurende de dag inhaleren we 8.640-12.960 liter lucht.  Het is niet acceptabel dat deze lucht vol met schadelijke stoffen zit, die we inademen, naar de longen vervoerd worden en  in de bloedsomloop terecht kunnen komen.

Virus in de lucht

Het Deense Technologisch Instituut heeft een van de grootste virusexperimenten uitgevoerd. Een grote kamer (lengte 13,9 m, breedte 6,7 m, hoogte 7,0 m) is geladen met virus en hangt zeer lang in de kamer als er geen ventilatie werd toegepast. Na 18 minuten was de virusconcentratie nog 80 %.

Het is verrassend dat het virus zo lang in de lucht hangt. Luchtreiniging en ventilatie is de meest effectieve methode om de blootstelling aan virussen binnenshuis te verminderen.

Filtratie van inlaatlucht

Steeds meer mensen installeren ventilatiesystemen in hun woning. Zij begrijpen dat schone lucht kritisch is voor gezond leven. Fijnstof deeltjes uit bijvoorbeeld de keuken worden verdeeld over de woonkamer, zelfs als je een effectieve uitlaat boven het fornuis hebt. Je brengt ongeveer 7 uur door in je slaapkamer. Kinderen brengen ongeveer 12-14 uur door op hun kamer. Gezinnen willen een gezond leven en daar hoort ook schone lucht bij. De oplossing hiervoor is een ventilatiesysteem.

Ventilatiesystemen worden geïnstalleerd met een luchtfiltratiesysteem. Wanneer de inlaatlucht wordt gefilterd, houdt u het ventilatiesysteem schoon, maar komenook minder schadelijke fijnstof deeltjes naar binnen. De inlaatlucht is dan schoner dan buiten — zelfs op het platteland.

Hieronder staat een figuur met deeltjesmeting, waarbij het Deense Technologische Instituut het ventilatiesysteem in een rijtjeshuis heeft geanalyseerd. De concentratie van deeltjes in de inlaatlucht is kleiner dan buiten.

Figuur 1: ©Merete Lyngbye, Deens Technologisch Instituut

Lokatie Aantal deeltjes per cm3
Buiten 1.170
Inlaat van gefilterde lucht naar kamers 630
Woonkamer met keuken 9.000
Slaapkamer 9.700

Conclusie

Als we het over gezond leven hebben, gaat het niet alleen om gezonde voeding en sportactiviteiten, maar ook schone binnenlucht moet aan de discussie worden toegevoegd. We brengen 90 % van de tijd binnen door en willen schone lucht. Deeltjes en virussen kunnen langer dan een uur in de lucht worden gesuspendeerd. De oplossing is ventilatie. Ventilatiesystemen met filters zorgen ervoor dat de inlaatlucht schoner is dan buiten.

 

Auteur

Mevrouw Merete Lyngbye

Afdelingsmanager Ventilatie en Binnenklimaat
Deens Technologisch Instituut (DTI)