Awareness

Puhdas sisäilma on terveellisen elämän kulmakivi

Puhdas ilma on osa terveellistä elämää. Ilmalla, jota hengitämme, on yhtä paljon vaikutusta terveyteen, tuottavuuteen ja hyvinvointiin kuin ruoalla, jota syömme. Vietämme 90 % ajastamme sisätiloissa, ja onkin korkea aika nostaa puhdas ilma osaksi terveellistä ravintopalettia. Tässä muutamia suupaloja ilman merkityksestä terveelliselle elämälle.

Kun puhumme terveellisestä elämästä, painottuu usein kaksi teemaa: terveellinen ruokavalio ja riittävä liikunta.

Viimeistään Covid-19-pandemia on lisännyt tähän keskusteluun myös puhtaan ja raikkaan ilman. Tämä koskee kaikkia ihmisen käytössä olevia tiloja, kuten asuntoja, työpaikkoja, päiväkoteja, kouluja, hoitolaitoksia, harrastus- ja myymälätiloja ja mitä tahansa sisätilaa, jossa me ihmiset olemme läsnä yli 90% ajastamme. Kaikkiin niihin tarvitsemme puhdasta ilmaa. Puhdas ilma on osa terveellistä elämää.

Puhdas ilma ei tarkoita pelkästään valmistusprosesseissa syntyvien epäpuhtauksien suodattamista vaan se on paljon laajemmin osa terveellisen elämän agendaa.

Päivän aikana hengitämme 8,640–12.960 litraa ilmaa. Emme voi hyväksyä haitallisten aineiden kulkeutumista ilman mukana keuhkoihin ja verenkiertoon.

Virus välittyy ilmateitse

Tanskan teknillinen instituutti (DTI) on tutkinut virusten säilymistä sisäilmassa. Yhdessä koeasetelmassa tilava huone (pituus 13,9 m, leveys 6,7 m, korkeus 7,0 m) on alkutilanteessa täynnä viruksia. Kokeessa todetaan, että viruspitoisuus pysyy korkeana pitkään, jos ilmanvaihto ei ole päällä. Vielä 18 minuutin kuluttua ilman viruspitoisuus oli edelleen 80 % alkuperäisestä.

Tutkijat ovat olleet yllättyneitä siitä, kuinka pitkään virukset leijuvat ilmassa laskeutumatta pinnoille. Ilmanpuhdistus ja ilmanvaihto ovatkin tehokkaimmat tavat vähentää viruksille altistumista sisätiloissa.

Tuloilman suodatus

Asuntojen koneellinen ilmanvaihto on yhä yleisempää. Asukkaat arvostavat puhdasta ilmaa terveellisen elämän kriittisenä tekijänä.

Usein ruoanlaiton käryt leviävät muihin tiloihin, vaikka käytössä olisi tehokas liesituuletin. Vietämme noin 7 tuntia makuuhuoneessa ja lapset viettävät huoneessaan noin 12–14 tuntia. Kaikkiin tiloihin tarvitaan puhdasta ilmaa. Ratkaisu tähän on hyvin toteutettu ilmanvaihtojärjestelmä.

Koneellisessa ilmanvaihdossa on ilmansuodattimet.  Kun tuloilma suodatetaan, pysyy ilmanvaihtojärjestelmän puhtaana ja saat myös vähemmän haitallisia hiukkasia kotiisi. Tuloilma on silloin puhtaampaa kuin ulkona – niin kaupungissa kuin maaseudulla.

Alla on kuva hiukkasmittauksesta, jossa Tanskan teknillinen instituutti on analysoinut rivitalon ilmanvaihtojärjestelmää. Hiukkasten pitoisuus tuloilmassa on pienempi kuin ulkona.

Kuva 1: ©Merete Lyngbye (Tanskan teknologiainstituutti)

Sijainti Hiukkasten määrä/cm3
Ulkopuolella 1.170
Suodatetun ilman sisääntulo huoneisiin 630
Olohuone, keittiö 9.000
Makuuhuone 9.700

Johtopäätös

Kun puhutaan terveellisestä elämästä, on terveellisen ruoan ja liikunnan lisäksi mukaan otettava myös puhdas sisäilma. Vietämme 90 % ajasta sisätiloissa ja haluamme puhdasta ilmaa. Hiukkaset ja virukset voivat säilyä ilmassa yli tunnin ajan. Ratkaisu on ilmanvaihto. Suodattimilla varustetut ilmanvaihtojärjestelmät varmistavat, että tuloilma on puhtaampaa kuin ulkona.

 

Kirjoittaja

Merete Lyngbye

Jaostopäällikkö Ilmanvaihto ja sisäilmasto
Tanskan teknologiainstituutti (DTI)