Awareness

Filters zijn overal om ons heen

Filters zijn overal om ons heen. Ze zijn de onzichtbare bewakers tegen virussen, geuren en andere schadelijke verontreinigende stoffen. Van het eten dat we eten tot de auto’s waarin we rijden; van de geneeskunde tot de datacenters die die de digitale wereld aandrijven — filters maken het allemaal mogelijk. Lees meer over hoe onze gezondheid afhankelijk is van de kwaliteit van de lucht die we inademen en de luchtfilters die het reinigen — of we nu thuis zijn, op kantoor of op school.

Automobielindustrie

We zijn gewend geraakt aan de bescherming tegen stof, stuifmeel en slechte geuren in het interieur van de auto. Dit wordt bereikt door luchtfilters die zowel deeltjes als schadelijke gassen uit de lucht filteren. De motor is ook beschermd tegen verhoogde slijtage door het filteren van de inlaatlucht van de motor.

Mondkapjes

Mondkapjeswaren voorheen alleen nodig voor speciale activiteiten. Door de COVID-19-pandemie zijn we aan mondkapjes gewend geraakt in ons dagelijks leven. Ze filteren de lucht die we in- en uitademen. Daarmee dragen ze bij aan de onze bescherming en de beschermig van onze omgeving tegen mogelijke infecties. Om dit te waarborgen, moeten zowel de kwaliteit van de maskers als de exacte pasvorm worden gewaarborgd.

Datacenters

Er wordt elke dag een enorme hoeveelheid gegevens verwerkt, via het internet of lokaal in kantoren en fabrieken. We zijn gewend geraakt aan hun betrouwbare opslag door zeer beschikbare servers. Dit wordt ook gegarandeerd door filters die zowel deeltjes als corrosieve gassen uit de lucht filteren en zo bijdragen aan de betrouwbaarheid van onze gegevensverwerkingssystemen.

Farmaceutische industrie

Farmaceutische producten zijn strikt gereguleerd en zorgvuldig vervaardigd. Patiëntveiligheid en milieubescherming staan voorop. Onzuiverheden in de productie en uitstoot naar het milieu zijn niet aanvaardbaar. Hoogwaardige luchtfilters leveren een belangrijke bijdrage aan de productie van zuivere producten in een schone en veilige productieomgeving.

Keukens

Lekker eten is altijd een genot. Om ervoor te zorgen dat dit ook het geval is voor de aanwezigen in restaurants, worden kleine druppeltjes en geurige stoffen uit de uitlaatlucht van de keuken gefilterd. Luchtfilters helpen ook om de werknemers in keukens te beschermen tegen hoge concentraties deeltjes die tijdens het koken ontstaan.

Micro-elektronica

Elektronische apparaten hebben ons dagelijks leven veroverd en zijn een onmisbaar onderdeel van ons leven geworden. Dit kan alleen worden gegarandeerd als de productie van de daarin aanwezige microchips en de assemblage van de apparaten zelf plaatsvinden in een uiterst schone omgeving. Hiervoor worden hoogwaardige luchtfilters met een filtratie-efficiëntie tot 99,99999 % gebruikt.

Kantoorgebouwen, hotels

Om te zorgen voor voldoende verse lucht, worden grote gebouwen zoals kantoren en hotelsmechanisch geventileerd. De filters zorgen ervoor dat stof, stuifmeel en slechte geuren niet in het gebouw worden verspreid en helpen ervoor te zorgen dat de ventilatiekanalen hygiënisch blijven.

Fabrieken en magazijnen

Schone lucht in fabrieken en magazijnen is niet alleen een kwestie van het beschermen van werknemers. Technische processen zijn meestal gevoelig. Schone, gefilterde lucht voorkomt verontreiniging van productiefaciliteiten, wat hun betrouwbaarheid en veiligheid ten goede komt. Het levert ook een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de geproduceerde producten. Daarnaast: Wie vindt het leuk om stoffige verpakkingen te ontvangen?

Voedings- en drankenindustrie

Industrieel geproduceerde voedingsmiddelen zoals melk of brood, of ingrediënten leveren een belangrijke bijdrage aan ons dieet. Wij vertrouwen op microbiologisch perfecte producten. In de voedingsindustrie verwijderen luchtfilters bacteriën, virussen en schimmelsporen uit de lucht zodat veilig en duurzaam voedsel ons kan bereiken. Naast productveiligheid dragen luchtfilters ook bij aan de voedselzekerheid, waardoor rottend voedsel wordt vermeden.

Metaalverwerking

In veel technische processen, zoals metaalverwerking (lassen, solderen, slijpen, zandstralen, enz.), worden vaak de fijnste deeltjes geproduceerd, die uit de lucht moeten worden verwijderd om werknemers en het milieu te beschermen. De hiervoor gebruikte luchtfilters moeten ook bestand zijn tegen de zwaarste belastingen.

Scholen

Veel studies hebben een verband aangetoond tussen schone lucht op scholen en het welzijn van de leerlingen, evenals hun vermogen zich te concentreren en succesvol te leren . Samen met geschikte ventilatiesystemen leveren luchtfilters hier een belangrijke bijdrage. Door virusdeeltjes te filteren en de lucht te reinigen, kunnen luchtfitlers ook schoolsluitingen helpen voorkomen tijdens pandemietijden, wat op lange termijn uiteraard effecten heeft op de leerlingen.

Oppervlaktetechnologie

Verven en lakken beschermen en behouden de daarmee behandelde oppervlakken. Daarnaast moeten ze natuurlijk ook voldoen aan esthetische eisen. Dit is alleen mogelijk als het verven en lakken, bijvoorbeeld in de auto-industrie, plaatsvindt in een stofvrije omgeving. Dit wordt gegarandeerd door luchtfilters die in de verschillende stappen worden gebruikt.

 

Auteur

Dr. Marc Schmidt

Vicepresident Technologies Europe
AAF International