Temiz hava, sağlıklı yaşamın bir parçasıdır. Temiz hava, günlük yaşamın bir parçası olmalıdır çünkü soluduğumuz hava, yediğimiz yiyecekler kadar sağlığımız, üretkenliğimiz ve iyilik halimiz üzerinde etkilidir. Zamanımızın %90’ını kapalı alanlarda geçirdiğimizden temiz, sağlıklı havayı günlük beslenmemizin bir parçası yapmamız gerekir.
Geleneksel olarak sağlıklı yaşam hakkında konuştuğumuzda genellikle iki konuya odaklanırız: sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite.
COVID-19 salgını aynı zamanda temiz havayı da bu tartışmaya ekledi. Evlerde, apartmanlarda, anaokullarında, okullarda, yaşlı bakım merkezlerinde, ofislerde, mağazalarda, spor merkezlerinde vb. temiz hava istiyoruz.
Zamanımızın %90’ını kapalı alanlarda geçiriyoruz ve kötü hava kalitesini kabul edemeyiz. Temiz hava, sağlıklı yaşamın bir parçasıdır.
Temiz hava konusu artık sadece fabrikalardaki çalışma ortamıyla ilgili bir konu değildir. Sağlıklı yaşam için en önemli gündem konularından biridir.
Gün içinde 8.640-12.960 litre hava soluruz. Havadaki zararlı maddelerin akciğerlere ve belki diğer organlara kan dolaşımı ile taşınmasını kabul edemeyiz.
Danimarka Teknoloji Enstitüsü, en büyük virüs deneylerinden birini gerçekleştirdi. Büyük bir oda (uzunluk 13,9m, genişlik 6,7m, yükseklik 7,0m) virüsle dolduruldu. Havalandırma uygulanmadığında, virüslerin uzun bir süre boyunca havada asılı kaldıği tespit edildi. 18 dakika sonunda, virüs konsantrasyonu hala %80 idi.
Virüslerin uzun süre havada asılı kalması şaşırtıcıydı. Hava temizliği ve havalandırma, iç mekandaki virus oranını azaltmanın en etkili yöntemidir.
Her geçen gün daha fazla insan, evlerinde havalandırma sistemleri kurmaktadır. İnsanlar temiz havayı sağlıklı yaşamanın önemli bir parçası olarak görüyorlar. Mutfaktan gelen partiküller etkili bir havalandırmanın ocak üstünde olması durumunda bile yaşam alanına dağılır. Yatak odasında yaklaşık 7 saat geçiririz. Çocuklar ise odalarında yaklaşık 12-14 saat geçirirler. Ailelerin sağlıklı bir yaşam sürmek istemesi, temiz havayı da içerir. Bu sorunun çözümü bir havalandırma sistemidir.
Havalandırma sistemleri bir hava filtreleme sistemi ile birlikte kurulur. Giriş havası filtrelenirken, havalandırma sistemini temiz tutar, aynı zamanda evinize daha az zararlı parçacığın girişi olur. Filtrelenen hava dışarıdan daha temiz, hatta kırsal alandan bile temizdir.
Aşağıda, Danimarka Teknoloji Enstitüsü’nün teraslı bir evde havalandırma sistemini analiz ettiği bir parçacık ölçüm grafiği bulunmaktadır. Giriş havasındaki parçacık konsantrasyonu dışarıdan daha düşüktür.
Lokasyon | CM3 başına parçacık miktarı |
Dış | 1.170 |
Filtrelenmiş hava girişi | 630 |
Oturma odası ve mutfak | 9.000 |
Yatak odası | 9.700 |
İnsanlar sağlıklı yaşamdan bahsederken, sadece sağlıklı beslenme ve spor faaliyetleri değil, aynı zamanda temiz iç havayıda bu tartışmalarına eklemeliler. Zamanımızın %90’ını iç mekanlarda geçiriyoruz ve temiz hava istiyoruz. Parçacıklar ve virüs havada bir saatten fazla asılı kalabiliyor. Bunun çözüm havalandırmadır. Filtreli havalandırma sistemleri, giriş havasının dışarıdan daha temiz olmasını sağlar.